In het dagelijks leven komen we veel schadelijke stoffen tegen. Zonder dat je het in de gaten hebt kom je ermee in aanraking. Chemische stoffen zoals ftalaten kan je in ademen wanneer je haarlak gebruikt, of wanneer je je favoriete parfum opspuit. Via make-up, parfum of via creme komen de giftige stoffen via je huid, in je bloedstroom terecht zonder dat je het in de gaten hebt. 

Ftalaten zijn helaas niet de enige chemische stoffen die ons lichaam opneemt in het dagelijks leven. Ook parabeen is een populaire stof om te verwerken in verzorgingsproducten. Parabeen is een verzamelnaam en staat ook wel bekend als methylparabeen. Ook dit is een giftige stof die opgenomen wordt door je lichaam, als dit bijvoorbeeld in jouw reinigingsproducten zit.

Maar, de chemische stoffen die het lichaam opneemt, zijn niet alleen afkomstig van make-up. Er zijn meer producten die giftige stoffen bevatten, die makkelijk door ons lichaam worden opgenomen. Zo bevatten ook schoonmaakmiddelen, zoals wasbenzine en reinigers giftige stoffen. Sommige schoonmaakmiddelen bevatten organische oplosmiddelen of perfluorverbindingen. Deze stoffen kunnen je zenuwstelsel aanpassen en/of zijn kankerverwekkend. Naast cosmetica en schoonmaakmiddelen, zijn er ook verpakkingsmaterialen die perfluorverbindingen bevatten. Zo bevatten verpakkingsmaterialen van sommige fastfoodbeddrijven ook perfluorverbindingen. Ook de stoffen die vrijkomen bij het gebruik van verf en nagellak kunnen schadelijk zijn. Gelukkig zijn er een aantal zaken waar je zelf op kunt letten. Klik op deze link voor proefdiervrije cosmetica. Deze cosmetica bevat ook geen giftige stoffen en is dus niet slecht voor jou en voor het milieu.

Kijk als je schoonmaakmiddelen koopt altijd goed naar het etiket. Bij de natuurwinkel kun je organische schoonmaakmidelen halen. Deze producten zijn gemaakt van natuurlijke producten en bevatten geen schadelijke stoffen. Dit geldt ook voor verf. Het gebruik van verf op waterbasis is veel gezonder en beter voor je dan het gebruik van verf op terpetinebasis. Let daarom zelf zo goed mogelijk op en kies altijd voor het gezondste product.